Naar een uitbreiding van gratis anticonceptiva en morning-afterpil?

Een wetsvoorstel van vijf Waalse socialisten wil de terugbetalingsmodaliteiten voor anticonceptie en de morning-afterpil uitbreiden: gratis anticonceptiva tot 25 jaar en gratis de morning-afterpil voor vrouwen van elke leeftijd.

In 2004 kwam er een terugbetalingsregeling voor orale anticonceptiva voor meisjes jonger dan 21 jaar, voor zover de arts het goedkoopste middel voorschreef. Bedoeling was om het aantal tienerzwangerschappen terug te dringen. In 2013 zorgde toenmalig PS-minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx voor de structurele financiering ervan en een uitbreiding van de volledige terugbetaling naar meer anticonceptiva, met uitzondering van het condoom.

Volgens het huidige wetsvoorstel van PS-politica Karine Lalieux en haar collega’s gebeuren de meeste zwangerschapsafbrekingen nu echter bij vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. Daarom pleit ze ervoor om die volledige terugbetaling van anticonceptiva uit te breiden tot de leeftijd van 25 jaar. Maar idealiter zag ze die uitbreiding tot vrouwen van alle leeftijden. Maar ze geeft toe dat dit weinig plausibel lijkt, vandaar de grens van 25 jaar. En wat de noodanticonceptiva betreft, daar is Lalieux van mening dat de leeftijdsgrens voor een volledige terugbetaling naar alle leeftijden moet worden uitgebreid. Dat is nu gratis voor meisjes jonger dan 21 jaar, daarboven is er nu nog een remgeld van 3,60 euro. Dat zou nu dus wegvallen, ongeacht de leeftijd van de vrouw.

Wetsvoorstel DOC 54 3439/001.

  •  

     

     

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.