MLOZ: rol vroedvrouwen in thuisomgeving uitbreiden

De Onafhankelijke Ziekenfondsen stelden bij het uitpluizen van de gegevens 2013 van ongeveer 20.000 van hun leden vast dat slechts 4 vrouwen op 10 na de bevalling een beroep doen op de diensten van een vroedvrouw. Ze pleiten daarom voor een verdere uitbouw van de rol van de vroedvrouw in de thuiszorg. Moeders moeten beter geïnformeerd worden over de terugbetaling van postnatale verzorging waar ze recht op hebben. Volgens het ziekenfonds moeten huisartsen – net als andere zorgverstrekkers – actief betrokken worden bij de postnatale opvolging.

Hoewel de hospitalisatieperiode na een bevalling zonder complicaties ingekort werd, op voorstel van Maggie De Block, en de omkadering van jonge moeders in de thuissituatie aanzienlijk aan belang wint, stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) vast dat slechts 40% van de moeders na de bevalling een beroep doet op de diensten van een vroedvrouw. Meestal voor medische opvolging thuis en voor goede raad in verband met borstvoeding. En voor de bevalling? Eén zwangere vrouw op twee raadpleegt een vroedvrouw, zo becijferde het ziekenfonds. “Slechts 15% daarvan thuis.” Hoewel ze met veel interesse de resultaten afwachten van de proefprojecten die de voogdijminister lanceerde om de opvolging van bevallingen te verbeteren, stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen dat ze “nu al vurig pleiten voor een uitbreiding van de rol van de vroedvrouw in de thuissituatie”.

De verzekeringsinstelling herinnert eraan dat “bevallen duur is. Voor de ouders, maar zeker ook voor de sociale zekerheid.” In het jaar van deze studie, 2013 dus, opteerde 99% van de vrouwen die bevielen voor een klassieke ziekenhuisopname. Die duurde gemiddeld 4,3 dagen. De gemiddelde kostprijs van een klassieke bevalling bedraagt 5.000 euro, waarvan 3.300 euro rechtstreeks gelinkt is aan de ziekenhuisopname. Bij een keizersnede, die bij 21% van de bevallende vrouwen wordt uitgevoerd, stijgen deze gemiddelden: 6,3 dagen ziekenhuisverblijf, een totale kostprijs van 6.800 euro, waarvan 4.600 euro voor de hospitalisatie. In een universitair ziekenhuis liggen de facturen nog eens 20% hoger.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten ervoor dat de inkorting van het ziekenhuisverblijf in de materniteit “absoluut gecompenseerd wordt door een verschuiving van de postnatale zorg naar de thuissituatie”. Zo’n individueel zorgplan heeft eveneens een prijskaartje, “maar dat ligt beduidend lager dan de ziekenhuiskosten”. Volgens de MLOZ bedraagt “het aandeel van vroedvrouwen in de bevallingskosten vandaag slechts 5%. Het budget dat voor deze beroepsgroep uitgetrokken wordt voor 2016 bedraagt 21,3 miljoen euro, ofwel 0,001% van het totale budget van de gezondheidszorg!” Het ziekenfonds is van oordeel dat te weinig mama’s weten dat de ziekteverzekering de postnatale verzorging in de thuisomgeving door geconventioneerde vroedvrouwen integraal terugbetaalt. Daarom is het belangrijk hen hierover te informeren.

Dit model kan volgens de MLOZ enkel uitgerold worden wanneer andere zorgverstrekkers erbij betrokken worden. Het moet tevens van nabij opgevolgd worden. “Uiteraard moeten ook andere zorgverstrekkers actief betrokken worden bij de postnatale opvolging (huisartsen, pediaters, gynaecologen, enz.). Er moeten opvolgingsmaatregelen genomen worden, zoals monitoring van heropnames van zuigelingen in het ziekenhuis en nagaan of het aanbod aan ondersteunende diensten (gezinshulp, enz.) in alle regio’s voldoende aanwezig zijn.”

 

Foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.